MASINA DE FREZAT CU MONTANT MOBIL EMTECH

- Descriere generala -

EMTECH este o masina de frezat cu montant mobil de mare viteza proiectata pentru a satisface o gama larga de cerinte ale beneficiarilor în prelucrarea pieselor prismatice si a suprafetelor 3D complexe. Pentru a asigura toate capabilitatile necesare realizarii prelucrarilor mentionate anterior si pentru a avea un echilibru între aceste capabilitati si pretul final, masina a fost proiectata într-o configuratie modulara.

Masina de frezat cu montant mobil EMTECH este formata din urmatoarele elemente de structura: batiurile, sania montantului, montantul, sania culisei si culisa. Toate aceste parti sunt realizate din fonta de înalta calitate (FcX300 – STAS8541-86, GG35 –DIN1691).

Batiurile au un design modular, fiecare modul având o lungime de 3200 mm. Deoarece axa X este actionata de un mecanism special utilizând combinatia pinion-cremaliera, aceasta axa se poate extinde prin atasarea de cremaliere la lungimea necesara (axa X trebuie sa fie în orice caz modul de 3200 mm).

Axa Y poate avea de asemenea curse diferite. Cursa standard este de 2300 mm dar aceasta poate fi marita la 2800 mm sau 3300 mm. Culisa dreptunghiulara 460x380 mm realizeaza o cursa de 1250 mm (axa Z). Toate trei axele au viteza maxima de avans 20000 mm/min.

Domeniul de turatii este 0 – 5000 rpm optional 8000 rpm. Pentru a asigura regimuri mari de aschiere si putere destula pentru acoperirea întregii game de prelucrari, actionarea principala a fost proiectata utilizând un motor GE FANUC utilizând solutia “built-in spindle”. Conceptul “built-in spindle” presupune ca arborele principal sa faca corp comun cu rotorul motorului de actionare principala, în acest caz nu exista cutie de viteza, obtinerea zonelor de turatie la putere constanta se realizeaza cu 2 înfasurari la nivelul statorului. În aceasta situatie pe înfasurarea “joasa” se obtin turatii între 0 si 1300 rpm cu 18 kW putere constanta începând de la 350 rpm, iar pe înfasurarea “înalta” turatiile între 1300 si 8000 rpm cu putere constanta de 22 kW începând de la 1500 rpm, conform diagramei de mai jos:

-

Arborele principal este ISO 50 con ISO7388/1 (DIN69871-B). La actionarea principala se utilizeaza rulmenti de precizie si pentru turatii mari tip FAG. Pentru a controla încalzirea culisei pe masina este montat un grup de racire cu o putere de 7.5 kW. Racirea prin scula este o caracteristica standard a masinii.

Masina este prevazuta cu ghidaje lineare INA tip RUE 65 pe axa X si Y iar pe axa Z ghidaje INA tip RUE 45 (alternativ se pot utiliza ghidaje IKO or STAR).

Echilibrarea pe axa Y a fost proiectata utilizând un sistem hidraulic foarte eficient. Compensarea caderii culisei este deasemenea controlata hidraulic. Pentru corectarea caderii culisei au fost inserate în aceasta 2 pistoane tensionate utilizând un sistem “bucla semi-închisa”. Sistemul functioneaza în felul urmator: pozitia culisei este transmisa de la sistemul de masura la CNC. Bazându-se pe niste valori pre-masurate CNC-ul lanseaza un semnal de iesire analog folosit de un dispozitiv proportional hidraulic pentru tensionarea sau eliberarea pistoanelor.

Pe axele Y si Z sunt montate motoare GE Fanuc, 22 Nm / 2000 rpm, care actioneaza suruburile cu bile. Ambele suruburi cu bile sunt în clasa de precizie IT5, roluite cu pre-tensionare fabricate de Rexroth Star.

Pe axa X se utilizeaza de asemenea un motor GE Fanuc de 22 Nm, motorul actionând pinioanele prin intermediul unui reductor planetar Alpha Getriebe (1:40) si a unui reductor backlash (1:2) proiectat de Emsil. Aceasta solutie asigura un moment mare împreuna cu un foarte bun raspuns dinamic.

EMTECH a fost proiectat utilizând atât sisteme de masura externe cât si sisteme de masura interne GE Fanuc. În cazul utilizarii sistemelor de masura externe se vor utiliza rigle liniare incrementale Heidenhain.

Toate axele sunt acoperite de aparatori telescopice fabricate de PEI Italia. Pupitrul operator GE Fanuc se gaseste întru-o carcasa închisa Rittal.

Echipamentul CNC standard al masinii de frezat cu montant mobil este GE Fanuc 21i-MB, un controller digital foarte performant. Acest sistem suporta o serie de functii optionale si se poate configura conform solicitarii beneficiarului. Echipamentul CNC actioneaza printr-o interfata HSSB motoarele si variatorele GE Fanuc.

Dulapul electric al masinii este proiectat utilizândaparatura electrica de înalta calitate realizata în Europa de Vest, fiind în concordanta cu toate cerintele CE. De asemenea toata aparatura hidraulica este realizata în Europa de Vest.

EMTECH este livrata cu mese fixe realizate modular, cu o latime de 1500 mm sau 2000 mm si asamblate la lungimea dorita astfel încât sa acopere întrega cursa pe axa X.

Întregul proiect al masinii a fost realizat respectând normele 93/68CEE si în particular urmatoarele specifice:

  • 89/392CEE
  • 91/368CEE
  • EN982 si EN292/2 pentru sistemul hidraulic
  • EN983 pentru sistemul pneumatic
  • EN60204-1 pentru sistemul electric
  • EN292/2 si EN61310-1 pentru sistemul de comanda si principiile ergonomice

Un sistem ATC cu 50 sau 60 de scule poate echipa masina EMTECH asigurând o medie de 10 sec. timp schimbare scula (în functie de pozitia axei). Magazinul tip lant este actionat electric (a 4-a axa) iar mâna mecanica este actionata hidraulic.

În toate cazurile masina standard este echipata cu transportor de span.

Culisa masinii de frezat cu montant mobil EMTECH a fost proiectata în asa fel încât i se poate atasa unul din urmatoarele capuri de frezat: cap de frezat universal (max. 3000 rpm), cap automat indexabil (max. 3500 rpm) si cap CNC 2 axe. În cazul în care se utilizeaza un capuri de frezat automate sau CNC, echipamentul de comanda numerica va fi GE Fanuc 16i-MB.

Capul de frezat automat este indexabil la 5 ° în doua planuri prin cuplaje Hirth fiind foarte rigid la prelucrari cu o putere de pâna la 22 kW. Masina poate fi echipata cu un cap de frezat automat fabricat de Sempuco sau cu un cap de frezat automat indexabil proiectat de Emsil Techtrans. Prelucrarea planurilor înclinate devine foarte usoara în cazul utilizarii acestui cap.

Capul automat CNC are o putere de 7.5 kW si este actionat de 2 motoare beta GE Fanuc. Domeniul turatiilor este de pâna la 8000 rpm. Arborele principal este ISO 50 si se utilizeaza aceeasi solutie “buit-in spindle” cu doua înfasurari.

Echipamentul CNC poate fi comandat cu caracteristici speciale cum ar fi “graphic conversational programming”, SuperCAP sau DNC sau diferite tipuri speciale de interpolari. Pentru mai multe detalii recomandam documentatia referitoare la echipamentele GE Fanuc.

Puterea totala instalata este de 45 kVA, iar greutatea masinii (inclusive mesele fixe) este de aproximativ 35.000 kg. În anexa sunt prezentate principalele cote de gabarit ale masinii fara aparatori si carenaj.

EMTECH 4500 – varianta EMTECH pentru cursa pe axa X de 4500 mm.

(figura nu include aparatorile si ATC-ul)

pagina anterioara